dimecres, 8 de gener de 2014

Neix Tarragona Transparent

L'Associació Tarragona Transparent és una entitat sense ànim de lucre ni adscripció política que, inspirada en les associacions de ciutadans i contribuents del món anglosaxó, té com a objectiu "la informació, supervisió i control dels poders públics i administracions en general, partint de l'evidència que els ciutadans tenim dret a supervisar l'Administració perquè en som partíceps i la financem amb els nostres impostos. Aquesta informació, anàlisi i supervisió, així com les activitats de reclamació quan sigui adient, serà aplicada a totes les àrees de l'Administració" (Estatuts de l'Associació Tarragona Transparent)

 Tenint en compte que els contribuents fem possible amb les nostres aportacions el sosteniment d'això que anomenem Estat, poders públics i Administracions, considerem que som "accionistes" d'aquesta macro-organització pública i, com a tals, tenim "dret a saber, dret a conèixer". Per tant, el coneixement i també control, de les despeses, inversions i aplicacions que fan les administracions dels "nostres diners" és un dret més que consolidat. Aquest dret potser és més legítim que legal, però no deixa de ser dret (i llibertat de saber). Independentment d'aquesta base obtinguda de la filosofia del dret, l'esperada, encara que no aprovada, Llei de la Transparència, ens serà un suport legal a les nostres finalitats.


És evident que tenim davant una situació molt delicada i que el poder establert  farà tot el possible per a eludir els nostres requeriments, i més si tenim en compte que el que volem no és precisament aplaudir esbojarradament les nostres administracions sinó, de forma racional, conèixer com es gasten els diners aquests poders públics. Altrament sabem que el formalisme de les auditories internes no va lligat al fons o al concepte clau que pot derivar-se d'una despesa o inversió i el fet administratiu de complir amb uns requeriments estrictament formals, com serien factures o rebuts, no és indicatiu de la correcció en la inversió.

Aquesta és una idea molt agosarada i és obvi que necessitem de molta gent. Al cap i a la fi el que cerquem és la "honestedat i responsabilitat" dels poders públics, la qual, ara per ara, està sota mínims i que si ha de revaluar-se ha de ser mitjançant el control dels ciutadans perquè els altres mecanismes del sistema, sembla que no han complimentat adequadament la seva funció. Sense una ciutadania crítica i participativa és gairebé impossible una democràcia transparent.

TARRAGONA TRANSPARENT

Aquests son els nostres estatuts:Aquesta és la nostre acta fundacional:
I aquests son els comprovants del dipòsit telemàtic de tota la documentació i del corresponent pagament de les taxes:

1 comentari:

  1. Ja m'està be...tot i que no estic segur que l'adjectiu "transparent" sigui el és adient. Sense voler ser masclista, sempre he vist que la roba transparent de les xiques t'insinuen molt però t'oculten el principal... Millor nu, o nua. O oberta. O el que sigui, però crec que ho hem de veure TOT, de pèl a pèl...

    ResponElimina