divendres, 4 d’abril del 2014

Transparència Internacional publica els índex de transparència dels parlaments a Espanya

És el primer informe sobre els parlaments del estat que ofereix aquesta prestigiosa organització, van demanar les dades al desembre de 2013 i les van rebre al llarg del tres mesos següents. Aquí teniu la metodologia emprada, i aquí les seves conclusions.
No és que siguin un resultats molt bons pel Parlament de Catalunya, tema sobre el que hem observat les següents reaccions:

El Periódico:

PRIMER INFORME SOBRE PARLAMENTS

Suspens al Parlament en transparència economicofinancera i aprovat general just

La Cambra catalana queda en últim lloc, amb les Canàries, en informació relacionada amb contractes, subvencions i retribucions

Transparència Internacional li recomana posar en marxa un portal com el d'altres territoris per facilitar més dades al ciutadà

IOLANDA MÁRMOL / Madrid
DILLUNS, 31 DE MARÇ DEL 2014 - 13.42 H
Catalunya aprova però necessita millorar. El primer informe sobre transparència dels parlaments espanyols situa el català en el lloc número 11 de 19, amb una nota de 63,5 sobre 100. No obstant, el Parlament rep un suspens sonor en alguns indicadors. En l'índex de la llei de la transparència és la comunitat més mal valorada (27,3) juntament amb les Canàries. Aquest indicador valora la informació relativa als contractes, convenis, subvencions i retribucions d'alts càrrecs. El Parlament també suspèn en transparència economicofinancera i queda en penúltim lloc, amb un índex de 14,3 sobre cent.
Són els resultats del primer informe que elabora Transparència Internacional sobre els parlaments autonòmics, Congrés i Senat. L'estudi revela que la transparència més gran es dóna al parlament de CantàbriaNavarra i el Senat. El Congrés dels Diputats queda a meitat de la taula, en desena posició. A la cua, Múrcia, les Canàries i les Balears tenen els parlaments menys transparents. "Les crítiques ens plouran a partir d'ara, perquè hi ha dades que no agradaran, però estem convençuts que això estimularà els parlaments a treballar, i estic convençut que els índexs milloraran l'any que ve" , explica Jesús Lizcano, el president de Transparència Internacional a Espanya.
Lizcano admet que quan van veure els primers resultats es van endur "un desengany", però està convençut que, encara que sigui per "pressió de la ciutadania o per les crítiques de l'oposició", les dades milloraran. Antonio Garrigues, Patró de la Fundació Ortega Marañón, on s'ha presentat l'estudi, s'ha mostrat convençut que "la falta de transparència no té una voluntat d'ocultació" i ha explicat que les males dades en algunes assignatures són degudes a una falta d'interès en la millora de la transparència. En aquest sentit, Lizcano va destacar que al Parlament li fa falta un portal de transparència com el que ja han posat en marxa altres parlaments autonòmics, com a eina que facilita la informació al ciutadà.

Propostes de millora

Transparència Internacional també ha presentat una proposta als deu principals partits polítics espanyols amb tres mesures per millorar el seu índex de transparència: la firma d'un compromís contra la corrupció, respondre a un qüestionari sobre transparència i com valorarien la possibilitat d'incorporar un llistat de mesures anticorrupció en els programes electorals.
Els partits tenen fins al 25 d'abril per respondre a les preguntes i, a partir d'aquí, aquesta organització treballarà en un índex per valorar la transparència en els partits polítics a Espanya. Els especialistes reclamen que els partits ja incorporin mesures anticorrupció en els progames electorals per a les eleccions europees.



La Vanguardia:

Mesa del Parlament estudia falta de transparencia y se remite a la nueva ley

Barcelona, 1 abr (EFE).- La Mesa del Parlament ha empezado hoy a estudiar el informe publicado ayer por la organización Transparencia Internacional en el que la cámara legislativa catalana "suspende", y aunque ha puntualizado algunas consideraciones, se ha remitido a la nueva ley que sobre esta materia se está ultimando. La organización Transparencia Internacional hizo público ayer un informe en que se indica que el Parlamento catalán es una de las cámaras menos transparentes, y se sitúa por detrás del Congreso de los Diputados, puesto que ocupa el lugar número 11 en un ránking realizado por esta misma entidad.Según ha explicado el vicepresidente segundo del Parlament, Lluís Maria Corominas, de las 80 preguntas que contiene el test de Transparencia Internacional remitido a la cámara, 55 "se cumplen perfectamente" mientras que otros 15 "se cumplen a medias". "Hay algunos puntos que se deben aclarar -ha explicado- porque el Parlament no ha respondido a preguntas sobre cuestiones concretas como si se admiten o no regalos o subvenciones a los grupos, puesto que aquí no existen ninguna de ambas cosas", ha precisado.Corominas, de todas formas, se ha remitido al texto de la nueva Ley de Transparencia de Cataluña que la ponencia parlamentaria ya tiene muy avanzado, y que espera poder lleva ante el pleno para el debate a la totalidad antes de Semana Santa a fin que la ley pueda quedar definitivamente aprobada antes del verano.Ha recordado, asimismo, que el Parlament dispone ya de una página web específica para facilitar la transparencia, denominada "Escó 136".
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada