- Les dades de les administracions públiques son dels ciutadans.
- En ocasions els mateixos ciutadans saben treure més bon profit d'aquestes dades que la pròpia administració.
- La seva existència pot crear un teixit econòmic de micro-empreses que trobin utilitat comercial a les dades.
- Les dades obertes son transparència i ajuden a la ciutadania a saber que fa i com ho fa l'administració.
- etc...
Vet aquí un dels exemples que podem mostrar amb orgull de la ciutat de Tarragona, encara que amb origen ebrenc:
Quan arriba?
És una creació d'Iconalab del inquiet Jesús Ferré, l'història és senzilla: fa un temps va tenir que fixar el seu centre de treball a la ciutat de Tarragona i es va fer usuari freqüent del servei d'autobusos públics de la ciutat. Va trobar molt entremaliat l'us de l'aplicació oficial per conèixer els horaris i al assabentar-se de que les dades eren obertes, tal i com és ell, va posar fi a l'agulla i ens ha creat un sistema d'informació força notable.
La aplicació per telèfons i dispositius Android
En aquestes pantalles podeu veure el seu senzill i efectiu funcionament des de el telèfon:
Posem el nom de la parada:
O be polsem el botó 'Provo sort!' provocant que cerqui la parada més propera en base a la nostre localització, facilitada pel GPS del telèfon. En qualsevol dels casos, aquest és el resultat:
Aquests son els crèdits de l'aplicació:
Accés per Twitter
No tan sols és una aplicació per telèfons moderns, també es pot fer servir, des de qualsevol ordinador, fins hi tot des de l'ordinador de sobretaula, a través de Twitter.
El funcionament és el següent:
- Enviem a Twitter el següent missatge: @Quanarriba Pau Casals
- En 2 min arribarà el bus de la línia L9, direcció Ferran. Més: http://app.quanarriba.cat/api/1/next_buses_by_stop.html?stop=11795 …
I si fem clic a l'enllaç que ens ha enviat, veurem:
Com podem veure un magnífic sistema d'informació a disposició dels ciutadans mercès a les dades obertes i al esperit inquiet i a la perícia de Jesús Ferré, que om troba de més d'utilitat, en molts casos, que l'aplicació oficial de la Empresa Municipal de Transports.
Posem un exemple de navegació per aconseguir un resultat semblant amb l'aplicació oficial de la EMT:
Anem a 'Horaris i tarifes':
Seleccionem 'Detall de Línies":
Ara hem de saber per força de quina línia volem saber els horaris i la hem de cercar entre una llista de totes, en aquest cas seleccionarem la 23:
Ens surt una llista de totes les parades, anada i tornada, s'ha d'anar en compte dons ara també tenim línies circulars, i cerquem la parada que ens interessa:
Dues maneres molt diferents per obtindre la mateixa informació. La aplicació oficial no sabem quan ens ha costat, però mercès a una de les poques Dades Obertes a les que ens permet accedir el ajuntament de Tarragona, aquesta altre aplicació no hens ha costat RES i està a disposició de tots els usuaris de la xarxa de busos de la ciutat de Tarragona.
- - -
Això és el que ha passat després de publicar-ho, que compartim en homenatge a tot l'equip, a demés de Jesús Ferré, son Carles Casanova, Alfonso Egio, Griselda Matamoros i Xavier Genaro.
@JPlanas mooooltes gràcies!!!!!!!! Però no sóc jo sol, som més gent http://t.co/qbHXY2kIcQ pic.twitter.com/9rj2PL1uuw
— jesus ferre (@jesusferre) August 29, 2014
Aplicacio molt bona i molt util.
ResponEliminaGracies.